Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ;

Ευχαριστούμε την κ. Μακρή για τις πρώτες φωτογραφίες που μας έστειλε απο τις Αδέρες, η αυθαιρεσία σε όλο το μεγαλείο της.







Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

''ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ'', ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Με αφορμή την υπόθεση του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου που έχει πάρει διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου, έφτασε την Δευτέρα 12.4.2010 στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» επί τέλους το θέμα των παρανομιών γύρω από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων…
Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή:



Στην υπόθεση της Siemens δεν «άνοιξε μύτη» για εκείνους που πήραν τις μίζες και σήμερα είναι απλοί θεατές στο θέατρο του παραλόγου της εξεταστικής επιτροπής. Σήμερα, αποκαλύπτεται η εμπλοκή και ενός άλλου γερμανικού κολοσσού, που εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με ελληνικούς οργανισμούς και εταιρίες. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου, «σπάει» τη σιωπή του και δίνει στη δημοσιότητα τα καταθετήρια των τραπεζικών λογαριασμών όσων πολιτικών και στελεχών υπουργείων ισχυρίζεται ότι «λάδωσε», προκειμένου να νομιμοποιήσει τις παρανομίες που έκανε η εταιρία του.

Τον Μανώλη Χατζησάββα τον βρήκαμε κάπου στο εξωτερικό. Άφραγκος σήμερα, κρύβεται λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί εις βάρος του από την Εισαγγελία της Ρόδου. Σε μια πολύωρη συνέντευξη, που θα παρακολουθήσετε απόψε στον «Κίτρινο Τύπο» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, θα ακούσετε πώς ο ίδιος, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία «ΑΒΒ», είχαν ιδρύσει μαζί την «Αιολικό Πάρκο ΑΕ» και έδιναν μίζες σε συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τις εταιρίας τους, αλλά και να καρπωθούν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Η zougla.gr αποκαλύπτει την κατάθεση του Μανώλη Χατζησάββα, το 2008, στον τότε εισαγγελέα Ρόδου, Γιώργο Οικονόμου, και νυν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά τεσσάρων προσώπων, σε δύο στελέχη του υπουργείου Εθνικής οικονομίας, στο δασάρχη της Ρόδου και τον τότε γενικό γραμματέα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Στο απόσπασμα της κατάθεσης που ακολουθεί, ο Χατζησάββας ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και εκπρόσωπος της γερμανικής «ΑΒΒ» είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Παναγιώτη Σαλτούρο, με τον οποίο συζήτησαν για την παράνομη τροποποίηση άδειας εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου και τη μίζα που θα έπαιρνε μέσω του συμβούλου του, Νίκου Γεωργιάδη (δεν ζει πια).

Ο Χατζησάββας εμπλέκει και τον τότε υπάλληλο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κοινοτικών Πρωτοβουλιών, Μανώλη Μαγκανάρη, στον οποίο υποστηρίζει ότι έδωσε 30 εκατ. δρχ., προκειμένου να επιτύχει την ένταξη της εταιρίας στον αναπτυξιακό νόμο.

Ένα άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη, είναι ο Κωνσταντίνος Μανώλης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Χατζησάββα, του απέσπασε 100.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενος την προσβασιμότητά του στην Επιτροπή Εγκρίσεων των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων.

Ο δασάρχης της Ρόδου είναι ο τέταρτος κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

ΠΗΓΗ:STEFANION

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΕ;


Ακριβότερο θα γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα έως 105,7% για τα μικρά – μεσαία νοικοκυριά, έως 66,1% για τους αγρότες και 19,3% για τη βιομηχανία, αλλά φθηνότερα έως 29,3% για τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις, αν εγκριθούν τελικά τα νέα τιμολόγια που υπέβαλε η ΔΕΗ προς έγκριση στην κυβέρνηση και τη ΡΑΕ (Ρυθμική Αρχή Ενέργειας).

Η εισήγηση της ΔΕΗ που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» προβλέπει επίσης υψηλότερη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου που χαρακτηρίζεται ως «ζώνη υψηλής ζήτησης». Κατά την περίοδο αυτή θα επιτρέπεται στη ΔΕΗ να επιβάλει «έξτρα» αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως ζητεί να το κάνει και κατά τις εργάσιμες ημέρες (7 π.μ. – 11 μ.μ.) του έτους που θα ισχύει «η υψηλότερη ενεργειακή χρέωση».

Την ίδια ώρα¨που η ”Πράσινη” απάτη συνεχίζεται με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τα εισοδήματα μειώνονται η ΔΕΗ αποφασίζει (προφανώς μαζί με την πολιτική συηγορία της αρμόδιας ηγεσίας) να επιβάλλει έξτρα αυξήσεις.

Μάλλον κάποιοι θέλουν να σπρώξουν το κόσμο με το ζόρι στο παραμύθι της πράσινης ενέργειας.

Είτε ακριβαίνοντας το ρεύμα, είτε βάζοντας πράσινους φόρους στα αυτοκίνητα, είτε απαξιώνοντας τα “μη φιλικά προς το περιβάλλον” ενεργειακά σπίτια…

Ένα είναι σίγουρο: η προστασία του περιβάλλοντος δε σημαίνει αυτόματα αφαίμαξη των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Ιδιαίτερα σε μια τέτοια συγκυρία.

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα σχετικά με τις ΑΓ μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Δανία. Ταξίδεψα σε μεγάλο μέρος της χώρας με τρένο και λεωφορείο κι αυτό που κυριαρχούσε ήταν περισσότερο το αγροτικό τοπίο παρά οι ΑΓ. Υπήρχαν σποραδικά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους μικρές ομάδες ΑΓ – συνήθως τρεις. Ενας Δανός, που προωθεί τις ΑΠΕ στον τόπο του, μου είπε ότι τα μεγαλύτερα ΑΠ υπάρχουν σε δύο περιοχές (Lolland και Jutland) που φυσάει περισσότερο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν μόνο σποραδικά όπως διαπίστωσα με τα μάτια μου. Η τάση που επικρατεί είναι να αντικαταστήσουν τις παλιές ΑΓ με πιο εξελιγμένες παρά να φτιάξουν νέα ΑΠ στη στεριά, ωστόσο επιδιώκουν να στήσουν ΑΠ στη θάλασσα. Οσον αφορά τη μελέτη επιπτώσεων που κάνουν για να εγκαταστήσουν έστω και μία ΑΓ, λαμβάνουν υπόψη τους την αισθητική και ακουστική όχληση γι αυτό αποφεύγουν τους οικισμούς, αλλά μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΓ μέχρι και 400μ. από μεμονωμένες κατοικίες. Επίσης η σκιά των φτερών μιας ΑΓ δεν πρέπει να ενοχλεί μια κατοικία πάνω από 10 ώρες το χρόνο. Τα καλώδια υποχρεωτικά μπαίνουν υπόγεια, ενώ αποφεύγουν να ανοίγουν νέους δρόμους. Σε προστατευόμενες περιοχές δεν βάζουν ΑΓ καθώς και σε περιοχές που έχουν υψηλή τουριστική αξία π.χ η περιοχή μεταξύ Silkeborg και Arhus δεν είχε ούτε μία. Ωστόσο απέξω από το λιμάνι της Κοπεγχάγης υπάρχει ένα μεγάλο θαλάσσιο ΑΠ. Μια Δανέζα μου μετέφερε ότι ο κόσμος δεν θέλει τις ΑΓ κοντά στα σπίτια του.

Στη Δανία η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και υπάρχουν 100 τοπικές κοινωνίες που ανταγωνίζονται ποια θα πετύχει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής αυτοδυναμίας με χρήση ενός μίγματος ΑΠΕ. Το πιο πετυχημένο παράδειγμα είναι το νησί Samso που διαθέτει Ακαδημία για τις ΑΠΕ και είναι πρότυπο σε όλο τον κόσμο. Επισκέφτηκα το νησάκι Aero όπου από το ’80 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στροφής στις ΑΠΕ. Εχουν οργανώσει μια τοπική εταιρεία που έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 8 ΑΓ (7.2 MW) για παραγωγή ρεύματος και 3 μικρά εργοστάσια που ικανοποιούν τις ανάγκες θέρμανσης με ζεστό νερό (μέχρι και 50%) για τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Τα εργοστάσια αυτά χρησιμοποιούν εκτεταμένους ηλιακούς συλλέκτες το καλοκαίρι, ενώ για το χειμώνα καίνε wood pellets και άχυρο που τους τροφοδοτούν τα σιτοχώραφα. Οι 8 ΑΓ παράγουν 20 GWh από τις 36 GWh που είναι οι συνολική κατανάλωση στο νησί το οποίο συμπληρώνει τις ανάγκες του από το διασυνδεδεμένο κεντρικό σύστημα της χώρας. Το νησί σημειωτεόν βρίσκεται κοντά στη στεριά. Στα μελλοντικούς στόχους πέρα από τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών, περιλαμβάνεται και η μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά 20% σε περίοδο 3 χρόνων.

Στο αλμπουμ με φωτογραφίες, οι ΑΓ που φαίνονται είναι μέρος ενός μεγαλύτερου τοπίου χωρίς ΑΓ. Τα πιο μεγάλα ΑΠ που φαίνονται βρίσκονται μόνο στην περιοχή Jutland και πουθενά αλλού. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τι λένε οι Δανοί για τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες: www.ens.dk

Θανάσης Μπινιάρης

ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ...ΘΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΟΥΜΕ;

Business Energy Αιολική Ενεργειακή Τροιζηνίας Α.Ε
Λ. Κηφησίας 248, 151 25 ΜΑΡΟΥΣΙ
Θέση: ΑΔΕΡΕΣ.
Ισχύς: 11.5Mw.
Αριθμός Ανεμογεννητριών: 5 (πέντε), ονομαστικής ισχύος 2,3Mw.
Τύπος: ENERCON E-70
Αρ. άδειας παραγωγής: Δ6/Φ17.1120/17319/14.12.2005


ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ Α.Ε
Ερμού 25, 145 64 ΚΗΦΗΣΙΑ
Θέση: ΒΡΩΜΟΣΥΚΙΑ
Ισχύς: 15.3Mw
Αριθμός Ανεμογεννητριών: 18 (δεκαοχτώ), ονομαστικής ισχύος 0.85Mw.
Τύπος: VESTAS V-52/850
Αρ. άδειας παραγωγής: Δ6/Φ17302Α/3335/04.12.2001


ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ Α.Ε
Ερμού 25, 145 64 ΚΗΦΙΣΙΑ
Θέση: ΛΑΜΠΟΥΣΑ- ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΠΛΑΚΑ
Ισχύς: 16.15Mw
Αριθμός Ανεμογεννητριών: 19 (δεκαεννέα), ονομαστικής ισχύος 0,85Mw
Τύπος: VESTAS V-52/850
Αρ. άδειας παραγωγής: Δ6/Φ17.368/3452/04.12.2001


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε
Ερμού 25, 145 64 ΚΗΦΙΣΙΑ
Θέση: ΟΡΘΟΛΙΘΙ
Ισχύς: 20Mw
Αριθμός Ανεμογεννητριών: 10(δέκα), ονομαστικής ισχύος 2Mw
Τύπος: VESTAS V-80
Αρ. άδειας παραγωγής: Δ6/Φ17.1133/οικ.24009/14.12.2005


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε
Ερμού 25, 145 64 ΚΗΦΙΣΙΑ
Θέση: ΑΣΠΡΟΒΟΥΝΙ
Ισχύς: 20Mw
Αριθμός Ανεμογεννητριών: 10(δέκα),ονομαστικής ισχύος 2,3Mw
Τύπος VESTAS V-80
Αρ. άδειας παραγωγής: Δ6/Φ17.1135/οικ.13848/20.07.2005


ΜΙΚΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ


ΔΕΣΜΗΕ :
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 328/12-12-2000, συστάθηκε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε." Σκοπός της εταιρείας είναι η λειτουργία, η εκμετάλλευση, η διασφάλιση της συντήρησης και η μέριμνα για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την έννοια του άρθρου 2 του ΝΟΜΟΥ 2773/1999, σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και των διασυνδέσεών του με τα άλλα δίκτυα για να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, κατά τρόπο επαρκή, ασφαλή, οικονομικά αποδοτικό και αξιόπιστο.


ΡΑΕ: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΡΑΕ συστήθηκε με το νόμο 2773/22-12-99, ο οποίος τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του νόμου 2837/2000, είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και έχει κυρίως γνωμοδοτικές και εισηγητικές αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία 96/92 και συνδυάζεται με την πολιτική του εκσυγχρονισμού των ενεργειακών αγορών στην Ελλάδα.
Ο ρόλος της ΡΑΕ δεν είναι ελεγκτικός ή δικαστικός. . Θα παρακολουθεί και θα εισηγείται για τις τιμές, τη λειτουργία της αγοράς και τις αδειοδοτήσεις. Θα πληροφορεί και θα βοηθάει τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Σκοπός της ΡΑΕ επίσης, είναι να εξασφαλίσει με θεσμικό τρόπο συμβατό με τους μηχανισμούς της απελευθερωμένης αγοράς, τους μακροχρόνιους στρατηγικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τέτοιοι στόχοι είναι η επαρκής, αξιόπιστη και ισότιμη τροφοδοσία όλων των καταναλωτών, η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας, το περιβάλλον, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες, η αποτελεσματική χρήση και προμήθεια ενέργειας και η εξασφάλιση επαρκούς υποδομής για την ενέργεια. Η ενσωμάτωση στην αγορά αυτών των μεγάλων ζητημάτων της ενεργειακής πολιτικής είναι ίσως το δυσκολότερο έργο της ΡΑΕ. Απαιτείται η επίτευξη λεπτής ισορροπίας, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που είναι συμβατά με τους μηχανισμούς της αγοράς, όπως οι χρεώσεις στη μεταφορά ενέργειας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το εμπόριο άδειών ρύπανσης, το εμπόριο προθεσμιακών παραγώγων και συμβολαίων, οι όροι στην αδειοδότηση, το εμπόριο «πράσινου» ηλεκτρισμού, κλπ.
Η ΡΑΕ αναλαμβάνει επίσης διεθνείς συνεργασίες τόσο με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρασίας, όσο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συντελεσθούν μεγάλες θεσμικές αλλαγές με στόχο την ενιαία ανταγωνιστική εσωτερική αγορά ενέργειας. Η ΡΑΕ φιλοδοξεί να αναπτύξει τους ίδιους μηχανισμούς στα πλαίσια της Βαλκανικής Αγοράς Ενέργειας στην οποία η Ελλάδα δίνει μεγάλη προτεραιότητα.
Η προώθηση της δημιουργίας Προθεσμιακής Αγοράς Ενέργειας είναι ένας από τους πρώτους στόχους της ΡΑΕ με σκοπό και την περιφερειακή αγορά αλλά και την εξομάλυνση των απότομων διακυμάνσεων των τιμών και τις οικονομίες που αυτή θα επιφέρει ώστε να εξυπηρετηθούν οικονομικότερα οι καταναλωτές αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας .


ΚΑΠΕ: ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Είναι ο εθνικός φορέας για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE), την Oρθολογική Xρήση Eνέργειας (OXE) και την Eξοικονόμηση Eνέργειας (EΞE). Με το Νόμο 2244/94 ("Pύθμιση θεμάτων ηλεκτροπαραγωγής από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας") και το Νόμο 2702/99 το KAΠE ορίστηκε ως το Eθνικό Συντονιστικό Kέντρο στους τομείς δραστηριότητάς του.
Το KAΠE ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1987 με το Προεδρικό Διάταγμα 375/87, είναι Nομικό Πρόσωπο Iδιωτικού Δικαίου και έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με το ΠΔ 189/09 εποπτεύεται από το Yπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση των εφαρμογών AΠE/OXE/EΞE σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η κάθε είδους υποστήριξη δραστηριοτήτων (τεχνολογικών, ερευνητικών, συμβουλευτικών, επενδυτικών) στους παραπάνω τομείς, με γνώμονα τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην αλυσίδα παραγωγή/μεταφορά/χρήση της ενέργειας.
Το Κέντρο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς και του ΣΕΒ -Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ή του ΕΒΕΑ -Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το ΚΑΠΕ διαθέτει ένα επιστημονικό επιτελείο 120 και πλέον επιστημόνων, έμπειρων και εξειδικευμένων στους τομείς που δραστηριοποιείται και είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα εθνικής πολιτικής, στρατηγικής και προγραμματισμού των AΠE (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), OXE (Oρθολογική Xρήση Eνέργειας), EΞE ( εφαρμογές τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανίες).

• εκτελεί εφαρμοσμένη έρευνα και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες που είναι ταυτόχρονα τεχνικοοικονομικά βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές
• οργανώνει, επιβλέπει και εκτελεί επιδεικτικά και πιλοτικά προγράμματα με σκοπό την προώθηση των ως άνω τεχνολογιών
• υλοποιεί εφαρμογές AΠE/OXE/EΞE σε έργα του ιδιωτικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ενώσεων, κ.λ.π.
• παρέχει τεχνικές υπηρεσίες και συμβουλές με τη μορφή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και πληροφόρησης προς τρίτους
• προβαίνει σε δράσεις διάδοσης της τεχνολογίας σε τομείς της αρμοδιότητάς του και παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και υποστήριξη προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και επενδυτή
• οργανώνει ή/και συμμετέχει σε τεχνικά και επιστημονικά σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξειδικευμένες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, συναντήσεις, κ.λ.π.


ΚΥΤ: ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ:
Ένα παράδειγμα για το τι κάνει ένα ΚΥΤ στην Αττική:
Το λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο κατανάλωσης της χώρας από πλευράς φορτίων και σπουδαιότητας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται από σταθμούς παραγωγής που κατανέμονται σε όλη τη χώρα, αλλά η μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι στην περιοχή Πτολεμαΐδας, λόγω των υπαρχόντων κοιτασμάτων λιγνίτη, όπου παράγεται περίπου 70% της συνολικής παραγωγής. Συνεπώς, υπάρχει μαζική μεταφορά ενέργειας από Βορρά προς Νότο, η οποία πραγματοποιείται με δίκτυα 400 kV. Προκειμένου η ενέργεια να φτάσει με ασφάλεια στους καταναλωτές της Αττικής έχει σχεδιαστεί ένα ηλεκτρικό σύστημα με πολλαπλά επίπεδα τάσεων. Συγκεκριμένα περιφερειακά της Αθήνας έχει σχεδιαστεί το λεγόμενο «πέταλο», δηλαδή ένα σύνολο 5 ΚΥΤ, Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Αγ. Στέφανος, Αχαρνές, Κουμουνδούρου, Παλλήνη, Αργυρούπολη) που συνδέονται μεταξύ τους με γραμμές 400 kV. Από τα ΚΥΤ τροφοδοτούνται οι υποσταθμοί διανομής με δίκτυο 150 kV που συντίθεται κυρίως από υπόγειες καλωδιακές γραμμές, αλλά και εναέριες. Από το σύνολο των 5 ΚΥΤ, το ΚΥΤ Αργυρούπολης δεν έχει κατασκευασθεί βάση των προβλεπόμενων προδιαγραφών διότι μέχρι πρότινος δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, λόγω αλλεπάλληλων νομικών παρεμβάσεων από κατοίκους των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.


ΜΑΣΜ: ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΜΑΣΜ 2010-2014)
Μικρές είναι οι δυνατότητες απορρόφησης της ισχύος αιολικών πάρκων, με βάση την σημερινή κατάσταση του συστήματος μεταφοράς στη χώρα και την ισχύ τόσο των ήδη λειτουργούντων αιολικών όσο και εκείνων για τα οποία έχουν δοθεί προσφορές σύνδεσης. Ο ΔΕΣΜΗΕ εκτιμά ότι, πέραν της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος, η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος νέων πάρκων είναι μόλις 250 μεγαβάτ, καθώς φτάνει τα 2.780 μεγαβάτ, ενώ εφόσον πραγματοποιηθεί μία σειρά έργων, μπορεί να φτάσει τα 5.690 μεγαβάτ, με όριο “ασφαλείας”, πάντως, τα 5.690 μεγαβάτ.Σύμφωνα με τη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ 2010-2014), του φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο, η οποία αναρτήθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στην Εύβοια, περιοχή με μεγάλο αιολικό δυναμικό, η δυνατότητα απορρόφησης αιολικής ενέργειας με τα σημερινά δεδομένα ορίζεται σε 280 μεγαβάτ και ήδη υπάρχει αδυναμία απορρόφησης νέων πάρκων, αφού λειτουργούν περί τα 215 μεγαβάτ και προσφορές σύνδεση.


Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ


Το φωνάζουμε καιρό τώρα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ)αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτως ή άλλως εκτός απο την αντιπολίτευση στο Δήμο Τροιζήνος οι άλλοι κοιμώνται τον ύπνο του δικαίου, ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση 152, ναι, καλά διαβάσατε, ανεμογεννητριών στο όρος Αδέρες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

''Η ΡΑΕ κατ' εφαρμογή των κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το παράρτημα V, της υπ' αρ.49828/12.11.2008 ΚΥΑ, "Έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού" (ΦΕΚ αρ.2464/03.12.2008), προχώρησε στον έλεγχο του κριτηρίου της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων σε επίπεδο Ο.Τ.Α., βάσει των διαθέσιμων, στην Αρχή, στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με τα όρια των Ο.Τ.Α. και τις συντεταγμένες των ανεμογεννητριών των αιολικών σταθμών. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Συγκεκριμένα, στον πίνακα αναγράφεται: α) ο Δήμος, β) η έκτασή του, γ) ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τυπικών ανεμογεννητριών ανά Ο.Τ.Α., όπως αυτός καθορίζεται στην ανωτέρω ΚΥΑ, δ) η τρέχουσα πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά Ο.Τ.Α., ήτοι ο αριθμός ισοδύναμων τυπικών ανεμογεννητριών των αιολικών σταθμών για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής, όπως αυτή ισχύει, ή θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, καθώς επίσης και ε) ο αριθμός ισοδύναμων τυπικών ανεμογεννητριών ανά Ο.Τ.Α. για τον υπολογισμό του οποίου ελήφθησαν υπόψη πέραν των αδειών παραγωγής και θετικών γνωμοδοτήσεων κατά τα προηγούμενα και οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς για τις οποίες έχει διαβιβαστεί από τη ΡΑΕ η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τήρηση της Διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.

Επισημαίνεται ότι για Ο.Τ.Α. στους οποίους δεν χωροθετούνται ανεμογεννήτριες κατά τα ως άνω, δεν εμφανίζονται στον Πίνακα σχετικές εγγραφές.

Τυχόν ανακριβείς αναφορές στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, διορθώνονται όταν διαπιστώνονται από την Αρχή.

Η ΡΑΕ επαναλαμβάνει τον ως άνω έλεγχο και δημοσιοποιεί τα σχετικά αποτελέσματα κάθε μήνα λαμβάνοντας υπόψη τις συντελεσθείσες, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος μεταβολές, ήτοι α) έκδοση βεβαιώσεων για μεταβολή τεχνικών στοιχείων αδειών παραγωγής (αριθμός ανεμογεννητριών ή/και ισχύς) η οποία δε συνεπάγεται τροποποίηση βάσει του ν.3468/2006, όπως ισχύει και του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής από ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ (ΦΕΚ 448/03.04.2007), β) έκδοση τροποποιήσεων αδειών παραγωγής για αιολικούς σταθμούς ως προς τα ως άνω στοιχεία και γ) έκδοση νέων αδειών ή διαβίβαση από τη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την τήρηση της διαδικασίας Π.Π.Ε.Α. ''


Αποτελέσματα ελέγχου του κριτηρίου της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων σε επίπεδο Ο.Τ.Α. (23/03/2010)

Σχετική επιστολή ΡΑΕ προς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ

ΑΤΥΧΗΜΑ



ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ;



ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ



ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ



ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ



ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα «αγκάθια» στη χωροθέτηση των Αιολικών πάρκων
Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Hμερομηνία : 06-03-07
Copyright: http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_06/03/2007_1286477

Φαντάζεστε τον ορίζοντα της Σερίφου να χάνεται σε ένα δάσος από αιολικές μηχανές; Ή να κόβουμε δάση για να «φυτέψουμε» αιολικά πάρκα; Κι όμως, κάποιοι τα φαντάζονται και με τα παραθυράκια που αφήνει το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να τα δούμε...

Η τοποθέτηση του ΟΙΚΟ υπέρ των ΑΠΕ -φυσικά και της αιολικής ενέργειας- είναι σαφής και διαρκής. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή, τώρα που μεγάλες εταιρείες υπερκινητοποιούνται για «πράσινες επενδύσεις» (αφού επιχορηγούνται σημαντικά πλέον), να μην ξεπεραστεί το μέτρο, να μη θυσιαστεί το περιβάλλον στο βωμό κερδοσκοπικών παρεμβάσεων, στο όνομα της σωτηρίας του.
Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Πρεσπών, στα όρια (και εντός) της περιοχής Natura αδειοδοτήθηκε επένδυση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 35 ανεμογεννητριών (με επιδότηση 50%), χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών). .........................................

Αλλά και η Τροιζηνία βρίσκεται στη σκιά ανεμοδαρμένων συμφερόντων, καθώς στη μικρή κορυφογραμμή του όρους Αδέρες (μήκους οκτώ χιλιομέτρων) έχουν ήδη εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πέντε αιτήσεις για δημιουργία αντίστοιχων αιολικών πάρκων, ενώ έχουν κατατεθεί κι άλλες έξι αιτήσεις! Ηδη έχουν πάρει άδεια παραγωγής και εγκατάστασης δύο αιολικά πάρκα 37 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 31,45 MW (της «Αιολικής Πανείου Α.Ε.», συμφερόντων Μπόμπολα). «Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια λελογισμένη τοποθέτηση ανεμογεννητριών», λέει ο κ. Σταύρος Κούβαρης, ένας από τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ μπλοκάροντας το έργο. «Αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθούν δεκάδες ανεμογεννήτριες χωρίς συζήτηση με τον πληθυσμό, χωρίς να ενταχθούν σε ένα συνολικό τοπικό σχεδιασμό.»

Αμφιβολίες για το Χωροταξικό

Ολα αυτά αξίζει να συζητηθούν πολύ προσεκτικά στη διαδικασία έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Οι εταιρείες προώθησης των αιολικών πάρκων θεωρούν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπονται επαρκείς αποστάσεις από μνημεία και διατηρητέους οικισμούς. Αντιδράσεις προκαλεί η δυνατότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura. «Δίνεται η εντύπωση ότι το Χωροταξικό επιδιώκει να καλύψει το έλλειμμα νομιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ», σημειώνει ο κ. Αρσένης. «Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα του περιβάλλοντος με τον ίδιο τρόπο που το καταστρέψαμε;»

Χωρίς μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ανάπτυξης της αποκεντρωμένης και οικιστικής παραγωγής ενέργειας απ' όλες τις ανανεώσιμες πηγές, αμφισβήτησης του μοντέλου που αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν εμπόρευμα και προάσπισης του περιβάλλοντος και από τις λάθος «πράσινες επενδύσεις» ακολουθούμε λάθος δρόμο.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΕΔΩ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Ενσταση ενάντια στην πρόθεση εταιρείας να δεσμεύσει όλες σχεδόν τις κορυφές της Κρήτης για την κατασκευή αιολικών πάρκων χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών καταθέτουν οκτώ δήμοι των Χανίων. Χθες οκτώ δήμαρχοι (Πλατανιά, Βουκολιών, Καντάνου, Αν. Σελίνου, Πελεκάνου, Ινναχωρίου, Σφακίων, Κολυμπαρίου) προχώρησαν στη σύνταξη του κειμένου της ένστασης που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κρήτης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν πως η εταιρεία “Κ. Σάρρας” δεσμεύει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού για την κατασκευή ανεμογεννητριών που θα παράγουν 1002 ΜW, όταν όλη η Κρήτη παράγει 500 MW σήμερα και μίλησαν ξεκάθαρα για παραγωγή ρεύματος που θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με καλώδιο. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι δήμαρχοι εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να δεσμεύσει τις κορυφές και στη συνέχεια να εμπορευθεί τις άδειες με άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ επεσήμαναν πως υπάρχει η αισιοδοξία πως οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν θα συναινέσουν στις απαιτήσεις τους.
Η συνάντηση των δημάρχων έγινε μετά από ενημέρωση από τη ΡΑΕ, δύο μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, σχετικά με τις περιοχές που θέλει να δεσμεύσει η εταιρεία. Η ΡΑΕ απάντησε με χάρτες μετά από δίμηνη καθυστέρηση, όπου δυστυχώς σε πάρα πολλούς δήμους των Χανίων, χωρίς τη δική μας συναίνεση, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς. “Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αποφάσεις, είμαστε αντίθετη στην έγκριση αδειοδοτήσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών εν όψει μάλιστα και του σχεδίου «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση”, ανέφερε ο δήμαρχος Καντάνου κ. Ε. Δασκαλάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκης υπογράμμισε πως “μιλάμε για πρόταση στη ΡΑΕ για παραγωγή 1000 MW όταν όλη η Κρήτη παράγει 500 MW και το χειρότερο είναι ότι η πρόταση δεν πάει καν για εξυπηρέτηση του νησιού αλλά για εξυπηρέτηση της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι δήμοι είμαστε αντίθετοι γύρω από αυτήν την διαδικασία που ακολουθείται και δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτές τις διαδικασίες”.
Η ένσταση θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στους αρμόδιους φορείς ανάφερε ο ο δήμαρχος Αν. Σελίνου κ. Παπαδερός συμπληρώνοντας πως “μέσα στο κείμενο εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τις αιτήσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας 1002 ΜW στην Κρήτη και τη μεταφορά όλου αυτού του ρεύματος στην Αθήνα μέσω καλωδίου χωρίς τίποτα να παραμένει στο νησί. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είμαστε όμως αντίθετοι όταν οργανώνονται τέτοιες επενδύσεις χωρίς να υπάρχει καμία συνενόηση με τους κατοίκους για τα ιδιοκτησιακά και τους δήμους. Οι δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις επενδύσεις και πάνω από όλα ενδιαφέρει να παράγουμε ρεύμα από τις ΑΠΕ για την Κρήτη μας”.

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο ΜΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
σαν τα μανιτάρια στην Τροιζηνία

Αναδημοσίευση από το περιοδικό της Πελοποννήσου ΕΠΑΘΛΟ, τεύχος 49, Μάρτιος-Απρίλιος 2006

Στο Δήμο ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ
Σε απέραντο αιολικό πάρκο κινδυνεύει να μετατραπεί η μεγάλων τουριστικών δυνατοτήτων επαρχία της Τροιζηνίας καθώς έχουν εκδοθεί ήδη 2 άδειες παραγωγής από το ΥΠΑΝ και άδειες εγκατάστασης από τη Νομαρχία Πειραιά για ΑΠ συνολικής ισχύος 31,45 MW στις θέσεις Ψηλή Ράχη/Λαμπούσα-Σπασμένη Πλάκα και Βρωμοσυκιά όπου αναμένεται να εγκατασταθούν 37 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW και ύψους 80 περίπου μέτρων η κάθε μία. Τα ΑΠ που θα ανήκουν στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ Α.Ε., θυγατρική του Ομίλου Μπόμπολα, θα εκτείνονται στην κορυφογραμμή των Αδερών, μια περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 849/8/25-9-79) και οικολογικής σημασίας. Φιλοξενεί σπάνια και ευαίσθητα είδη και έχει χαρακτηρισθεί ως ζώνη διάβασης αποδημητικών πτηνών. Είναι ορατή από όλη την επαρχία Τροιζηνίας, την Ύδρα, τις Σπέτσες και την επαρχία Ερμιονίδας.
Ο ίδιος όμιλος έχει καταθέσει, μέσω της επίσης θυγατρικής του ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΕΙΟΥ Α.Ε., τρεις ακόμη αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 60 MW στις θέσεις Ασπροβούνι, Ορθολίθι και Αδέρες και μέσω της θυγατρικής του ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ VECTOR-CESA HELLAS ΣΩΡΟΣ μία αίτηση για ΑΠ ισχύος 26,4 MW στη θέση Σώρος. Δύο ακόμη αιτήσεις έχουν κατατεθεί από την υπό σύσταση εταρεία BUSINESS ENERGY Ο.Ε. και την TRIZINIA AIOLOS Α.Ε. για ΑΠ συνολικής ισχύος 24,6 MW στις θέσεις Αδέρες & Ορθολίθι και Άγιος Γεώργιος.
Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2000 η ΡΑΕ είχε ανακοινώσει ότι η συνολική ισχύς των ΑΠ που θα συνδεθούν μετά την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ, θα ανέλθει στα 100 MW στην Τροιζηνία. Σ’ αυτά τα πάρκα όμως δεν περιλαμβάνονται εκείνα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη πάρει απάντηση από τη ΔΕΗ ότι μπορούν να συνδεθούν στα υπάρχοντα ως τότε δίκτυα.
Τί λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Οικονομοπούλου το ΝΣ γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τα δύο ΑΠ που είναι στη φάση της εγκατάστασης.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το ΔΣ αποφάσισε θετικά για τα δύο ΑΠ. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σαμπάνης δήλωσε ότι «δεν έχει αντίρρηση όταν υπάρχει λελογισμένη εγκατάσταση, ενώ θα αντιδράσει αν επιχειρηθεί να γεμίσει όλο το όρος με ανεμογεννήτριες». Το σκεπτικό της θετικής απόφασης του Δήμου όπως τόνισε ήταν ότι «αφού είμαστε υπέρ των ηπίων μορφών ενέργειας θα ήταν παράλογο να πούμε ότι τις θέλουμε αλλά όχι στην περιοχή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο τα υπόλοιπα ΑΠ για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις είναι δύσκολο να εγκριθούν ενώ και ο Δήμος θα ζητήσει νέα φωτορεαλιστική απεικόνιση γι' αυτά. Επεσήμανε δε πως αν γίνει δεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή που έχουν καταθέσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τροιζηνίας, «τότε το έργο θα ακυρωθεί».
Το ερώτημά μας είναι πώς αφού η ΡΑΕ έχει αποφασίσει ισχύ 100 MW στην περιοχή δεν θα εγκριθούν οι υπόλοιπες αιτήσεις;
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση των δύο ΑΠ εξεδήλωσαν ο Πολιτιστικός σύλλογος Γαλατά «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τροιζηνίας και πολλοί κάτοικοι της περιοχής .
Σύμφωνα με τους ίδιους οι όποιες ενημερώσεις των κατοίκων ξεκίνησαν μετά την έκδοση των αδειών.
Μέσω Διαμαρτυρίας-Καταγγελίας που εξέδωσαν ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στις Αδέρες αλλά και να ανακληθεί και αφαιρεθεί κάθε σχετική άδεια, επισημαίνοντας τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όσο και τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση στο περιβάλλον, τον τουρισμό, τις δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων και παραθέτοντας στοιχεία από προηγούμενη εμπειρία σε χώρες όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ΑΠ.
Με το ίδιο σκεπτικό οι δύο σύλλογοι προσέφυγαν και στο ΣτΕ στα τέλη Ιουλίου του 2005 και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου του 2006. Εν τω μεταξύ με προσωρινή απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ ανεστάλησαν οι εργασίες.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά Σταύρος Κούβαρης δήλωσε: «η τοπική κοινωνία δεν ενημερώθηκε εξ αρχής. Ο κόσμος που ενημερώνεται τώρα παίρνει θέση. Συμφωνούμε με τις ΑΠΕ, αλλά ΑΠΕ δεν είναι μόνο τα Αιολικά Πάρκα. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των ηπίων μορφών ενέργειας αλλά εναντίον αυτού που επιχειρείται μέσω της εγκατάστασης τόσων ανεμογεννητριών. Για μας απαραίτητο στοιχείο είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον».
Ο Σύλλογος έχει ήδη έρθει σε επαφή και με τις βάσεις δεδομένων Ευρωπαίων, Αμερικανών και Καναδών που αντιδρούν ενώ έχει έρθει και σε επαφή με το ελληνικό τμήμα της EUROPA NOSTRA που προτίθεται να συμμετάσχει στο υπό δημιουργία ελληνικό δίκτυο.
Αναταραχή και στο κομμάτι μικροϊδιοκτητών εκτάσεων έφερε η έναρξη των εργασιών στα δύο ΑΠ στις 12/6, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ» του δημοσιογράφου Βασίλη Κουτουζή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Δημόσιο υπέγραψε το πρωτόκολλο εγκατάστασης στις 19/5 χωρίς να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όταν η εταιρεία ξεκίνησε τη διαπλάτυνση του δρόμου αρκετοί παρόδιοι ιδιοκτήτες αντέδρασαν καθώς αυτά τα κτήματα δεν έχουν αποζημιωθεί. Αντιδράσεις επίσης εκδήλωσε και η Μητρόπολη Ύδρας που έχει μετόχι στην περιοχή.
Στην ΎΔΡΑ
Και η τουριστική και ιστορική Ύδρα βρίσκεται στη λίστα των αιτήσεων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 0,65 MW στη θέση Άγιος Νικόλαος.