Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΕΔΩ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Ενσταση ενάντια στην πρόθεση εταιρείας να δεσμεύσει όλες σχεδόν τις κορυφές της Κρήτης για την κατασκευή αιολικών πάρκων χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών καταθέτουν οκτώ δήμοι των Χανίων. Χθες οκτώ δήμαρχοι (Πλατανιά, Βουκολιών, Καντάνου, Αν. Σελίνου, Πελεκάνου, Ινναχωρίου, Σφακίων, Κολυμπαρίου) προχώρησαν στη σύνταξη του κειμένου της ένστασης που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κρήτης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν πως η εταιρεία “Κ. Σάρρας” δεσμεύει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού για την κατασκευή ανεμογεννητριών που θα παράγουν 1002 ΜW, όταν όλη η Κρήτη παράγει 500 MW σήμερα και μίλησαν ξεκάθαρα για παραγωγή ρεύματος που θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με καλώδιο. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι δήμαρχοι εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να δεσμεύσει τις κορυφές και στη συνέχεια να εμπορευθεί τις άδειες με άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ επεσήμαναν πως υπάρχει η αισιοδοξία πως οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν θα συναινέσουν στις απαιτήσεις τους.
Η συνάντηση των δημάρχων έγινε μετά από ενημέρωση από τη ΡΑΕ, δύο μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, σχετικά με τις περιοχές που θέλει να δεσμεύσει η εταιρεία. Η ΡΑΕ απάντησε με χάρτες μετά από δίμηνη καθυστέρηση, όπου δυστυχώς σε πάρα πολλούς δήμους των Χανίων, χωρίς τη δική μας συναίνεση, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς. “Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αποφάσεις, είμαστε αντίθετη στην έγκριση αδειοδοτήσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών εν όψει μάλιστα και του σχεδίου «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση”, ανέφερε ο δήμαρχος Καντάνου κ. Ε. Δασκαλάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκης υπογράμμισε πως “μιλάμε για πρόταση στη ΡΑΕ για παραγωγή 1000 MW όταν όλη η Κρήτη παράγει 500 MW και το χειρότερο είναι ότι η πρόταση δεν πάει καν για εξυπηρέτηση του νησιού αλλά για εξυπηρέτηση της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι δήμοι είμαστε αντίθετοι γύρω από αυτήν την διαδικασία που ακολουθείται και δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτές τις διαδικασίες”.
Η ένσταση θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στους αρμόδιους φορείς ανάφερε ο ο δήμαρχος Αν. Σελίνου κ. Παπαδερός συμπληρώνοντας πως “μέσα στο κείμενο εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τις αιτήσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας 1002 ΜW στην Κρήτη και τη μεταφορά όλου αυτού του ρεύματος στην Αθήνα μέσω καλωδίου χωρίς τίποτα να παραμένει στο νησί. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είμαστε όμως αντίθετοι όταν οργανώνονται τέτοιες επενδύσεις χωρίς να υπάρχει καμία συνενόηση με τους κατοίκους για τα ιδιοκτησιακά και τους δήμους. Οι δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις επενδύσεις και πάνω από όλα ενδιαφέρει να παράγουμε ρεύμα από τις ΑΠΕ για την Κρήτη μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου