Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα «αγκάθια» στη χωροθέτηση των Αιολικών πάρκων
Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Hμερομηνία : 06-03-07
Copyright: http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_06/03/2007_1286477

Φαντάζεστε τον ορίζοντα της Σερίφου να χάνεται σε ένα δάσος από αιολικές μηχανές; Ή να κόβουμε δάση για να «φυτέψουμε» αιολικά πάρκα; Κι όμως, κάποιοι τα φαντάζονται και με τα παραθυράκια που αφήνει το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να τα δούμε...

Η τοποθέτηση του ΟΙΚΟ υπέρ των ΑΠΕ -φυσικά και της αιολικής ενέργειας- είναι σαφής και διαρκής. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή, τώρα που μεγάλες εταιρείες υπερκινητοποιούνται για «πράσινες επενδύσεις» (αφού επιχορηγούνται σημαντικά πλέον), να μην ξεπεραστεί το μέτρο, να μη θυσιαστεί το περιβάλλον στο βωμό κερδοσκοπικών παρεμβάσεων, στο όνομα της σωτηρίας του.
Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Πρεσπών, στα όρια (και εντός) της περιοχής Natura αδειοδοτήθηκε επένδυση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 35 ανεμογεννητριών (με επιδότηση 50%), χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών). .........................................

Αλλά και η Τροιζηνία βρίσκεται στη σκιά ανεμοδαρμένων συμφερόντων, καθώς στη μικρή κορυφογραμμή του όρους Αδέρες (μήκους οκτώ χιλιομέτρων) έχουν ήδη εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πέντε αιτήσεις για δημιουργία αντίστοιχων αιολικών πάρκων, ενώ έχουν κατατεθεί κι άλλες έξι αιτήσεις! Ηδη έχουν πάρει άδεια παραγωγής και εγκατάστασης δύο αιολικά πάρκα 37 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 31,45 MW (της «Αιολικής Πανείου Α.Ε.», συμφερόντων Μπόμπολα). «Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια λελογισμένη τοποθέτηση ανεμογεννητριών», λέει ο κ. Σταύρος Κούβαρης, ένας από τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ μπλοκάροντας το έργο. «Αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθούν δεκάδες ανεμογεννήτριες χωρίς συζήτηση με τον πληθυσμό, χωρίς να ενταχθούν σε ένα συνολικό τοπικό σχεδιασμό.»

Αμφιβολίες για το Χωροταξικό

Ολα αυτά αξίζει να συζητηθούν πολύ προσεκτικά στη διαδικασία έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Οι εταιρείες προώθησης των αιολικών πάρκων θεωρούν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπονται επαρκείς αποστάσεις από μνημεία και διατηρητέους οικισμούς. Αντιδράσεις προκαλεί η δυνατότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura. «Δίνεται η εντύπωση ότι το Χωροταξικό επιδιώκει να καλύψει το έλλειμμα νομιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ», σημειώνει ο κ. Αρσένης. «Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα του περιβάλλοντος με τον ίδιο τρόπο που το καταστρέψαμε;»

Χωρίς μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ανάπτυξης της αποκεντρωμένης και οικιστικής παραγωγής ενέργειας απ' όλες τις ανανεώσιμες πηγές, αμφισβήτησης του μοντέλου που αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν εμπόρευμα και προάσπισης του περιβάλλοντος και από τις λάθος «πράσινες επενδύσεις» ακολουθούμε λάθος δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου